Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/„Fit” desery – czy sprawdzą si...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | „Fit” desery – czy sprawdzą się na diecie redukcyjnej?

„Fit” desery – czy sprawdzą się na diecie redukcyjnej?

28 maja 2025     czas czytania 4 min
Desery określane zamiennie jako „fit”, „zdrowe” czy „proteinowe” cieszą się rosnącą popularnością. W sieci dostępnych jest coraz więcej treści z przepisami na alternatywne słodkie przekąski. Asortyment zdrowych przekąsek w sklepach spożywczych także stale się zmienia i powiększa. Na diecie redukcyjnej niektóre z nich mogą pełnić rolę słodkiej alternatywy, a dodatkowo mogą być źródłem cennych składników odżywczych. Dowiedz się w jaki sposób świadomie korzystać z tej grupy produktów i czy zawsze będą one dla Ciebie lepszym wyborem.

Dieta redukcyjna – na czym polega?

Głównym celem jej stosowania jest obniżenie masy ciała. Zalecana jest w przypadku występowania nadwagi i otyłości, czyli nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie. Założeniem prawidłowo zaplanowanej diety redukcyjnej jest uwzględnienie umiarkowanego deficytu kalorycznego.

Przykładowy schemat ustalenia zapotrzebowania energetycznego na deficycie kalorycznym
Zapotrzebowanie kaloryczne („Zero” kaloryczne): 2400 kcal
Ustalony deficyt kaloryczny: 500 kcal
Zapotrzebowanie energetyczne na redukcji: 1900 kcal

Rekomendowany sposób żywienia podczas redukcji masy ciała to nie tylko zmniejszenie podaży kilokalorii w ciągu dnia, ale także zwrócenie uwagi na jakość i wartość odżywczą posiłków. Komponowanie posiłków według schematu Talerza Zdrowego Żywienia umożliwia dostarczenie w diecie m.in. odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, a tym samym zwiększenie uczucia sytości po posiłku, co sprzyja redukcji masy ciała. Dowiedz się więcej z bezpłatnego e-booka.

Nieprawidłowe oszacowanie zapotrzebowania energetycznego i brak dbałości o jakość posiłków na diecie redukcyjnej może prowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych, zwiększać ryzyko wystąpienia efektu jo-jo, pogorszenia stanu zdrowia i samopoczucia. W celu uniknięcia błędów w tym procesie, warto zgłosić się po pomoc do doświadczonego specjalisty. Zapisz się do Centrum Dietetycznego Online i skorzystaj bezpłatnie z fachowej edukacji z dietetykiem.

Fit deser ciasto szarlotka Tradycyjne ciasto szarlotka
Składniki na 1 porcję:

1 jajko
150 g jogurtu typu skyr waniliowego bez dodatku cukru
30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g jabłka
15g migdałów
Cynamon, proszek do pieczenia

Składniki na 10 porcji:

320 g mąki pszennej typ 550
250 g masła
80 g cukru
1 jajko
10 g cukru pudru
1,5 kg jabłek
cynamon

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia: 424 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 14 g
W tym nasycone: 2 g
Węglowodany: 45 g
W tym cukry proste: 20 g
Błonnik pokarmowy: 5 g

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia: 417 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 22 g
W tym nasycone: 14 g
Węglowodany: 51 g
W tym cukry proste: 24 g
Błonnik pokarmowy: 3 g

Pomimo porównywalnej zawartości kilokalorii w obu propozycjach, zdrowsza wersja charakteryzuje się wyższą zawartością błonnika pokarmowego i białka, a niższą nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów ogółem i cukrów prostych.

Wybór „fit” słodyczy spośród szerokiego asortymentu w sklepach wymaga uważności w czytaniu etykiet. Hasła na opakowaniach zachęcają do zakupu, a szczególnie są atrakcyjne dla osób na diecie redukcyjnej i chcących zadbać o jakość swoich posiłków. Konsumenci kupując tego typu produkty są przeświadczeni, że dokonują zdrowszego wyboru. W praktyce może okazać się, że taka alternatywa będzie zawierała niewiele więcej białka, taką samą lub większą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, soli a nawet cukrów prostych. Oznacza to, że zawsze, niezależnie od nazewnictwa i kategorii, należy czytać i analizować składniki i etykiety. Dowiedz się więcej na temat produktów proteinowych z artykułu.

Plusy:

  • Domowe desery, oparte na odżywczych składnikach mają wyższą wartość odżywczą niż ich tradycyjne wersje. Mogą stanowić dobre źródło witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego, białka oraz przeciwzapalnych tłuszczów roślinnych.
  • Zdrowe desery skomponowane na wzór Talerza Zdrowego Żywienia mogą stanowić pełnowartościowy posiłek na słodko i zapewnić sytość nawet do 3 godzin.
  • Mogą być wartościowe w diecie nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci i młodzieży.
  • Desery na bazie słodzików, z dodatkiem składników o wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego są polecane dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Minusy:

  • Mogą stwarzać złudne wrażenie, że pomimo ich nadmiaru w diecie nie będą generować nadwyżki kilokalorii w ciągu dnia. Na diecie redukcyjnej należy pamiętać, że nie tyje się od konkretnych produktów, ale od nadwyżki dostarczanej energii w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Zajadając się „zdrowym” ciastem czy ciasteczkami również dostarczamy sobie energii.
  • Gotowe słodycze oznaczone jako „fit” lub „proteinowe” nie gwarantują dobrego składu. Bardzo często są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, czy soli, których ilości powinny być ograniczane. Należy pamiętać, że pomimo nazewnictwa sugerującego zdrowszą alternatywę są to produkty wysokoprzetworzone.
  • Batony i inne słodkości proteinowe są postrzegane jako sposób na uzupełnienie białka po treningu, jednak po przeliczeniu tego makroskładnika na porcję produktu może okazać się, że nie dostarczają go zbyt wiele.
  • Wysoka zawartość słodzików (tj. sorbitol, maltitol, ksylitol) może być problematyczna dla osób z problemami jelitowymi. Producenci w celu uzyskania pożądanej słodyczy dodają duże ilości tych substancji na porcje produktu. Konsekwencją nadmiernego spożycia słodzików jest nasilenie uczucia wzdęcia i zaburzenie rytmu wypróżnień (biegunka).

Zdrowy deser nie równa się tradycyjne ciastko, czyli podejście 80/20

Niektórym osobom dużo łatwiej utrzymać deficyt kaloryczny przy włączeniu określonych porcji ulubionych produktów. Posiłki i zaplanowane przekąski na diecie redukcyjnej powinny uwzględniać nie tylko odpowiednią kaloryczność zdrowy deficyt, wysoką wartość odżywczą, ale także preferencje żywieniowe. Znalezienie pożądanego balansu w procesie redukcji (80 % produktów przedstawionych na Talerzu Zdrowego Żywienia, 20 % mniej odżywczych produktów) może znacząco pomóc w osiągnięciu oczekiwanego efektu. Z perspektywy odżywczych właściwości, zdrowe desery i ich alternatywy mogą być cenne w diecie, jednak nauka balansu i „oswojenie” z tradycyjnymi słodyczami jest równie cenną umiejętnością. Dowiedz się więcej z artykułu.

Nie popełniaj tego błędu na redukcji:

Zdrowe ciastko na bazie owoców + kolejne zdrowe ciastko + owoc + ostatecznie sięgam po tradycyjne ciastko, na które miałam ochotę = nadwyżka kaloryczna i wyrzuty sumienia

Masz ochotę na tradycyjny deser? Działaj tak:

1 porcja ulubionego tradycyjnego deseru wliczona w dzienne zapotrzebowanie= utrzymany deficyt kaloryczny i brak wyrzutów sumienia

Zdrowe desery mogą być słodką i odżywczą alternatywą na diecie redukcyjnej, jednak należy zwrócić uwagę zarówno na ich ilość, jak i skład. Jeżeli czujesz, że Twoja dieta redukcyjna wymaga modyfikacji i potrzebujesz konsultacji z dietetykiem, zapisz się do Centrum Dietetycznego Online.

Fit desery w codziennej diecie – za i przeciw

Uzyskanie deficytu kalorycznego w ciągu dnia może być trudne, zwłaszcza jeżeli w jadłospisie przeważają produkty wysokokaloryczne, przetworzone, pozbawione składników odżywczych i błonnika pokarmowego. Przepisy na zdrowsze desery to dobra alternatywa, jeżeli mamy ochotę na słodkie posiłki, a jednocześnie zależy nam, aby nasza dieta była bardziej odżywcza. Prawidłowo skomponowany przepis może stanowić pełnowartościowy posiłek. Domowe „fit” desery to smaczne propozycje m.in. ciast, ciastek, batonów, placków, gofrów, lodów przygotowywanych na bazie wartościowych produktów tj. owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, orzechów, pestek, nasion czy suszonych owoców. Słodycz można uzyskać poprzez zamianę cukru na słodziki, suszone lub świeże owoce. Bazę tłuszczową w deserach mogą stanowić roślinne tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym tj. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy, pasty orzechowe, awokado. Atrakcyjny smak można uzyskać poprzez dodatek kakao, gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych czy też smakowych odżywek białkowych.

 

Piśmiennictwo:

  1. Gajewska D., Lange E., Kęszycka P. i wsp.: Recommendations on dietary treatment of obesity in adults: 2024 position of the Polish Society of Dietetics, J Health Inequal 2024; 10 (1): 22–47, https://doi.org/10.5114/jhi.2024.141201
  1. Talerz Zdrowego Żywienia, dostęp online: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/Talerz-Zdrowego-Zywienia-Zalecenia-1.pdf [dostęp: 11.04.2025]
  2. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2017.

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | „Fit” desery – czy sprawdzą się na diecie redukcyjnej?

To może Cię zainteresować