Alkalizacja, potocznie nazywana odkwaszaniem organizmu, spowodowana spożywaniem soku z cytryny jest obarczona sporym błędem, wynikającym z braku rozumienia fizjologii ludzkiego organizmu. Na alkalizację czyli wzrost pH krwi, który w prawidłowych warunkach powinen wynosić 7,35-7,45, ma wpływ wiele czynników regulowanych przez organizm.
Zachowanie odpowiedniego pH zależy od prawidłowego działania układów buforowych (hemoglobinowego, wodorowęglanowego, fosforanowego i białczanowego), prawidłowej wentylacji płuc czy czynności nerek. Jeśli równowaga tych procesów jest zachwiana wtedy możemy mówić o zakwaszeniu organizmu. W związku z powyższym u zdrowych osób nie ma możliwości na wystąpienia takiego zaburzenia jak zakwaszenie organizmu.
Woda z cytryną a ph
W literaturze naukowej brak jest badań mówiących o zwiększeniu alkalizacji krwi przez spożywanie wody z sokiem z cytryny. Są natomiast nieliczne doniesienia, wskazujące, że 50 ml soku może mieć nieznaczny wpływ na wzrost pH moczu z 6,7 do 6,9.
Wpływ produktów na odczyn moczu ocenia się także na podstawie tzw. wskaźnika PRAL. Im niższa wartość tego wskaźnika tym bardziej zasadowe odziaływanie produktu na organizm. W przypadku cytryny wartość tego wskaźnika jest ujemna i wynosi -2,5, natomiast wskaźnik PRAL niektórych warzyw i owoców może wynosić nawet -21 co oznacza, że mają one znacznie bardziej zasadowy odczyn niż wspomniana cytryna.
Soda oczyszczona
Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, w odróżnieniu od cytrusów może przyczynić się do zredukowania problemów ze zwiększoną kwasowością żołądka. Efekt jest jednak krótkotrwały a działanie sody tymczasowe. Do tego może dojść do różnego rodzaju powikłań – szybkie przyjmowanie wody z sodą lub wypicie za dużej dawki może wywołać bóle brzucha, nudności oraz biegunkę i wzdęcia.
Udowodnione działanie wodorowęglanu odnosi się głównie do żywienia w sporcie. Soda pomaga w podniesieniu pH krwi przez wzrost zawartości jonu wodorowęglanowego, dzięki czemu poprawia się zdolność sportowca do wysiłku fizycznego. Czy ma to większe znaczenie dla osoby nieuprawiającej sportu wyczynowego? Żadnego. Brak jest doniesień naukowych mówiących o pozytywnym wpływie wodorowęglanu na proces odchudzania.
Woda z cytryną a odchudzanie
Woda z cytryną pita na czczo jest często uważana za jeden z czynników przyczyniających się do zwiększonej redukcji masy ciała. Nie ma jednak badań potwierdzających tę teorię. Zazwyczaj osoby stosujące takie połączenie są na dietach bardzo niskoenergetycznych, wręcz głodówkowych, lub na różnego rodzaju postach owocowo-warzywnych, dlatego też szybko tracą masę ciała. Mimo zasadowego odczynu, cytryna ma dużo kwasów organicznych przez co może powodować problemy z refluksem u bardziej wrażliwych osób.
Podsumowując, nie jest do końca jasne skąd wzięła się moda na wodę z cytryną i sodą oczyszczoną. Wiarygodnych źródeł o jej zdrowotnym działaniu na ten moment jest niewiele, warto więc ostrożnie korzystać z informacji zamieszczonych w Internecie, a w razie wątpliwości skonsultować się ze specjalistą.
Chcesz wiedzieć więcej? Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji dietetycznej online w Centrum Dietetycznym Online. Zapisz się już dziś!
1. Engberink MF i wsp. Dietary acid load and risk of hypertension: The Rotterdam study. Am J Clin Nutr. 2012;95(6):1438–1444.
2. Carnauba RA i wsp. Diet-induced low-grade metabolic acidosis and clinical outcomes: A review. Nutrients. 2017;9(6)
3. Schwalfenberg GK. The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? J Environ Public Health. 2012;2012.
4. Applegate C., et al. Influence of dietary acid load on exercise performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2017; 27(3):113-119
5. Oussama A, Touhami M, Mbarki M. In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis . Arch Esp Urol. (2005)
6. Aslani N, et al. Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial . Int J Prev Med. (2016)
7. Uçan F, Ağçam E, Akyildiz A. Bioactive compounds and quality parameters of natural cloudy lemon juices . J Food Sci Technol. (2016)
8. Yadolah F.,Nazak A. et al. Association between sodium bicarbonate consumption and human health: A systematic review; Int J Med Res Health Sci. 2016, 5(8):22-29
0 komentarzy