Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki (2 porcje): - 1 bakłażan - 1 ząbek czosnku - 5 suszonych pomidorów - 3 małe cebule szalotki - 1⁄2 pęczka natki pietruszki - szczypta soli i pieprzu - 2 łyżki oliwy z oliwek

1. Bakłażana włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez ok. 25 minut do uzyskania miękkości. Następnie przekroić, wydrążyć miąższ i przełożyć do miseczki.

2. Pomidory pokroić w kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki posiekać, szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dodać do bakłażana, razem z oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem, wymieszać.

3. Podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewką, selerem naciowym, pietruszką, papryką, ogórkiem) lub jako dip do samodzielnie przygotowanych nachosów lub podpłomyków.

 

Wartość odżywcza (1 porcji)

Wartość energetyczna: 178 kcal

Białko: 3,5 g

Tłuszcz: 10 g

Węglowodany: 17 g

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje