Pasta twarogowa z łososiem, szpinakiem i awokado

Przepis na 6 porcji Składniki: - ½ opakowania twarogu chudego (100 g) - ok. 100 g gotowanego na parze łososia (ok. 150 g surowej ryby) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - ½ opakowania świeżego szpinaku - ½ dojrzałego awokado (ok. 70 g) - 2 łyżki pokrojonych oliwek - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - przyprawy: ostra papryka, świeży koper, pieprz i szczypta soli - 6 kromek chleba razowego

Sposób przygotowania:

 

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Świeży szpinak umyć i poddusić na patelni przez kilka minut. Gdy liście zmiękną, drobno pokroić.
  3. Do miseczki ze szpinakiem dodać twaróg i jogurt naturalny – wszystko ugnieść widelcem.
  4. Rozdrobnić obrane awokado oraz ugotowanego na parze łososia – dodać do całości.
  5. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać oliwki oraz przyprawy.
  6. Gotową pastą posmarować chleb.

Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodać więcej jogurtu naturalnego.

Do kanapek z pastą podać ulubione warzywa.

 

Kaloryczność 1 porcji pasty:  105 kcal

Białko: 7,9 g

Tłuszcz: 7,2 g

Węglowodany: 2,4 g

 

Kaloryczność 1 porcji pasty na kromce chleba razowego: 180 kcal

Białko: 10 g

Tłuszcz: 7,8 g

Węglowodany: 20,4 g

 

Autor: Izabela Przybysz

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).