Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Składniki (na 6-8 porcji):   - 1 puszka ciecierzycy - 3 duże marchewki - 2 garście orzechów włoskich - 3 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli i pieprzu - 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry - 1⁄2 łyżeczki kminku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1. Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek.

2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy.

3. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu.

4. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.

 

Wartość odżywcza (1 porcji)

Wartość energetyczna: 118 kcal

Białko: 3,5 g

Tłuszcz: 8 g

Węglowodany: 7,5 g

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).