Pasty kanapkowe

Pasta rybno-twarogowa

Pasta rybno-twarogowa

Składniki: – 250 g twarogu półtłustego – 150 g wędzonej ryby lub filet z puszki (odsączony z oleju) – 1 świeża papryka – 3 plastry suszonych pomidorów (nie z zalewy) – 1 ogórek gruntowy (70-80 g) – 2 łyżki mleka 2% – 1 łyżka soku z cytryny/limonki – przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, kilkanaście liści świeżej kolendry, ½ łyżeczki soli

Pasta kanapkowa z białej fasoli

Pasta kanapkowa z białej fasoli

  Składniki: – 1 puszka białej fasoli – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 średnia cebula – 1 małe jabłko – 1 łyżeczka suszonego majeranku – szczypta soli i pieprzu

Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną

Grzanki pełnoziarniste z pastą rybną

Składniki: – 6 kromek pumpernikla – 3 łyżeczki oliwy z oliwek – szczypta ziół prowansalskich Pasta: – 1 mała makrela wędzona (130 g) – 100 g sera twarogowego chudego – 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku – 5 rzodkiewek – 1 średnia papryka czerwona (170 g) – 2 łyżki jogurtu naturalnego

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

  Składniki: – 1 puszka czerwonej fasoli 400 g (240 g bez zalewy) – ½ szklanki naturalnego soku jabłkowego (100 ml) – 3 suszone śliwki bez pestek – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka sezamu – 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu cayenne, oregano lub rozmaryn (zależnie od preferencji)  

Zdrowy krem czekoladowy

Zdrowy krem czekoladowy

Składniki: – 1 dojrzałe awokado – 1 średni, dojrzały banany – 1 czubata łyżka kakao – 2 łyżki migdałów – 6 suszonych śliwek – 50 g twarogu półtłustego – 1 łyżka soku z limonki opcjonalnie: cynamon, kardamon