Dania główne

Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem

Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem

  Składniki: – 1 szklanka kaszy pęczak – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów – 8 kawałków suszonych pomidorów bez zalewy – 2 ząbki czosnku – 100 g szpinaku – 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150-200 g) – po ½ łyżeczki: suszonego oregano, mielonej ostrej papryki i słodkiej papryki

Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

  Składniki: – 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (70 g) – 1 mała cukinia – 1 garść szpinaku – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek – 20 g sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol, roquefort) – 1 łyżeczka soku z cytryny – szczypta soli

Kolorowe kopytka

Kolorowe kopytka

  Składniki: – ½ kg ugotowanych ziemniaków – 1 jajko – ½ szklanki mąki pszennej – ½ szklanki mąki razowej – 2-3 średnie ugotowane marchewki (pomarańczowe) – 1 burak (fioletowe) – 3 garście świeżego szpinaku (zielone) – 2 łyżeczki curry (żółte)

Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty

Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty

Składniki: – 1 torebka brązowego ryżu – 250 g piersi z kurczaka – 200 g kapusty (ok. 1/10 główki) – 4 średnie marchewki – 50 g świeżo wyciśniętego soku z połówki pomarańczy – 1 łyżeczka oleju rzepakowego – 3 łyżeczki świeżego kopru – 1 ząbek czosnku – przyprawy: papryka suszona słodka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano i tymianek (suszone)

Gulasz z indyka z dynią

Gulasz z indyka z dynią

Składniki: Gulasz: – 300 ml bulionu warzywnego – 400 g piersi z indyka – 2 cebule dymki – 3 ząbki czosnku – 250 g papryki – 800 g dyni – 3-4 goździki – 2 łyżki oleju rzepakowego – przyprawy: rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon, sól (szczypta) – 120 g kaszy gryczanej Surówka z marchewki i czerwonej kapusty: – 1 średnia marchewka (ok. 80 g) – 100 g kapusty czerwonej – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum

Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum

  Składniki: – 125 g filetu z dorsza – 30 g makaronu z mąki durum – 100 g mrożonego szpinaku – ½ dużej czerwonej cebuli – 1 łyżka oleju rzepakowego – przyprawy: gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, sok z cytryny, pieprz, szczypta soli

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

  Składniki: – 1 średnia cebula – 3 małe marchewki – ok. 12 pieczarek – 4 duże ziemniaki (ok. 600 g przed obraniem) – 2 łyżki oleju rzepakowego – 2 łyżeczki masła

Dorsz pieczony w warzywach

Dorsz pieczony w warzywach

Składniki: – 450 g filetów dorsza – 1 papryka czerwona – 1 papryka zielona – 1 por – ½ cebuli – 1 marchew – 1 pietruszka – 1 łyżka oliwy – pieprz, szczypta soli

Pełnoziarniste pierogi wigilijne

Pełnoziarniste pierogi wigilijne

Składniki: Ciasto: – 150 g mąki orkiszowej typu 1850 – 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (+ do podsypania) – 4 łyżki siemienia lnianego mielonego – 3 łyżki nasion chia – 150 ml ciepłej wody – 2 łyżki oleju rzepakowego – ½ łyżeczki soli himalajskiej   Farsz: – 200 g kapusty kiszonej – 3 garście suszonych grzybów (np. podgrzybki lub borowiki) – 1-2 cebule – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka orzechów włoskich mielonych – ½ łyżeczki pieprzu

Kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku

Składniki: – 1 szklanka kaszy jaglanej – 300 g mięsa z piersi indyka – 500 ml przecieru pomidorowego – 1 szklanka zimnej wody – 3 średnie pomidory – 2 średnie cebule – 1 puszka kukurydzy – 1 puszka czerwonej fasoli – 4 łyżki oleju rzepakowego – przyprawy: 1 łyżeczka czosnku, papryki słodkiej, majeranku, oregano, pół łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu oraz papryki ostrej

Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową

Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową

Składniki: – 3 czubate łyżki kaszy jaglanej na sucho (40 g) – 120 g świeżego halibuta – 5-6 pomidorków koktajlowych – duża garść surowego szpinaku – 1/3 średniej papryki – 2 łyżki nasion słonecznika – 2 plastry cytryny – 1 łyżka oliwy z oliwek – przyprawy: świeża bazylia, tymianek

Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym

Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym

  Składniki: – 1 puszka ciecierzycy konserwowej w zalewie – 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g) – 200 g na makaronu pełnoziarnistego (razowego) – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 duża cebula – 1 łyżeczka mąki pszennej – przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, liść laurowy

Łosoś w sezamie

Łosoś w sezamie

  Składniki: – 2 kawałki filetu z łososia (każdy po ok. 150 g) – 1 łyżka oleju sezamowego – 3 łyżki sezamu – 1 łyżka oliwy z oliwek – szczypta pieprzu Sos cytrynowy: – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka soku z cytryny

Pieczone kotlety z kalafiora

Pieczone kotlety z kalafiora

  Składniki: – 1 średni kalafior – 2 ząbki czosnku – 1 pęczek koperku – 2 jajka – 3 łyżki bułki tartej – pieprz, szczypta soli

Łosoś pieczony z pęczakiem

Łosoś pieczony z pęczakiem

  Składniki: – 180 g filetu z łososia bez skóry – 60 g kaszy pęczak na sucho (4 łyżki po ugotowaniu) – 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego – 3 plastry cytryny – 2 łyżki soku z cytryny – szczypta soli himalajskiej – 3 gałązki kopru     Sałatka: – duża garść rukoli – 1 średni pomidor malinowy – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 ząbek czosnku – szczypta ziół prowansalskich