Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 4.07.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (6 porcji):
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 marchew – 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta soli i pieprzu
- 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
Sposób przygotowania:
- Soczewicę przepłukać i gotować do miękkości przez około 10 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku na oleju rzepakowym.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do garnka razem z soczewicą, całość wymieszać.
- Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz bazylią.
- Wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu w między czasie mieszając, w razie potrzeby dodać niewielką ilość wody.
- Podawać z ugotowanym makaronem.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 4.07.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (2 porcje):
- 100 g suchego makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 100 suchej zielonej soczewicy
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwek bez pestek
- kila świeżych liści bazylii
- mieszanka ziół prowansalskich i toskańskich
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości.
- W drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać przecier oraz ugotowaną i odcedzoną soczewicę.
- Całość wymieszać doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieszanką ziół prowansalskich i toskańskich.
- Sos podawać z makaronem. Na wierzch ułożyć kilka oliwek i świeże listki bazylii.
Autor: Marta Świerzbia
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 4.07.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (4 porcje):
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cukinia
- 5 pieczarek
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 3 pomidory
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Cebulę i obrany czosnek pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać cebulę i soczewicę. Smażyć co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli.
- Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną cukinię.
- Dodać łyżkę oliwy i pokrojone na plasterki pieczarki.
- Całość smażyć przez około 10 – 12 minut, od czasu do czasu przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano i gotować przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 25.06.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki:
- 1 szklanka makronu pełnoziarnistego penne (50 g)
- 5 różyczek brokułu (100 g)
- 2 garście szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Brokuł umyć, oddzielić różyczki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać patelnię.
- Szpinak umyć pod bieżącą woda i osuszyć. Pod koniec podsmażania brokułu dodać liście szpinaku.
- Ugotowany makaron dodać do warzyw i wymieszać.
- Dodać skórkę z cytryny, parmezan oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Przed podaniem posypać nasionami słonecznika (wcześniej można je uprażyć), udekorować listkami bazylii i skropić sokiem z cytryny.
Autor: Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 25.06.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (2 porcje)
- 100 g makaronu ryżowego
- ½ brokułu
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotować przez około 5 minut, aż będzie miękki.
- Brokuł umyć i rozdrobnić na mniejsze różyczki.
- Paprykę umyć i pokroić w długie paski.
- Marchew umyć, obrać i pokroić w paski.
- Pokrojone warzywa poddusić na patelni pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
- Przygotować sos: wymieszać masło orzechowe, sos sojowy i ¼ szklanki wody.
- Kiedy warzywa będą al’dente dodać sos.
- Całość podgotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Podawać z makaronem.
Autor: Marta Świerzbin
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 14.06.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (3 porcje):
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (400 g)
4 garście świeżego szpinaku
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miski.
- Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, siemieniem lnianym, koprem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie wymieszać.
- Z powstałej masy uformować kotlety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut.
Autor: Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 14.06.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (3 porcje):
- 1 paczka ryżu brązowego (100 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub konserwowej (180 g)
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 pomidory malinowe
- 1 łyżka suszonej kurkumy
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka kolendry (nasiona)
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w większe piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
- Dodać sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną paprykę.
- Następnie dorzucić ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Dolać bulion warzywny i gotować przez 10 minut.
- Całość przyprawić solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry, kminkiem (½ łyżeczki) kurkumą oraz suszoną słodką papryką.
- Pod koniec gotowania dodać jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego oraz ugotowany ryż, całość wymieszać.
Autor: Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 28.05.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (4 porcje):
- 100 g suchej białej fasoli
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Fasolę namoczyć dzień wcześniej przez minimum 12 godzin. Namoczoną fasolę ugotować do miękkości w zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę ostudzić i rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do fasoli dodać jajko, 2 łyki bułki tartej, sól. pieprz, czosnek i posiekaną natką pietruszki. Całość wymieszać.
- Z powstałej masy uformować 4 mniejsze burgery. Obtoczyć je w bułce tartej (2 łyżki) i usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z dodatkiem świeżych warzyw, sosem jogurtowym i pełnoziarnistym pieczywem lub kaszą gruboziarnistą.
Autor: Marta Świerzbin
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | 21.05.2019 | Dania główne, Przepisy
Składniki (4 porcje):
- 100 g suchej białej fasoli
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Papryki przekroić na pół. Jedną połówkę odłożyć.
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pokrojone w drobniejsze kawałki pieczarki oraz ser tofu. Podsmażać jeszcze przez około 8 minut, stale mieszając.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę, wcześniej odłożoną, połówkę papryki.
- Całość przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminkiem i oregano i wymieszać z kaszą.
- Przygotowanym farszem wypełnić połówki papryk.
Piec w 180oC przez około 20 minut
Autor: Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl
Autor mgr Beata Bondyra - Wiśniewska | 28.03.2018 | Dania główne, Przepisy
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1 szklanka mleka 2%
- mały pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach).
2. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
3. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze.
4. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
5. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
6. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl