Dział
Inna
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na różnego rodzaju choroby.
Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej i wrodzonych wad metabolizmu – wskazanie lekarskie
Dieta ketogenna to potwierdzona wieloma badaniami naukowymi metoda leczenia pacjentów z padaczką lekooporną lub wybranymi wrodzonymi wadami metabolizmu (deficytem dehydrogenazy pirogronianu – PDHD i deficytem transportera glukozy do mózgu – GLUT1). W medycynie traktowana jest jako lek, a nie sposób odżywiania.
Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)
W przypadku astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POCHP) odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia niefarmakologicznego. Jest to ważne między innymi dlatego, że u osób cierpiących na astmę dodatkowym problemem zdrowotnym bywa otyłość, natomiast u ciężko chorych na POCHP może występować niedobór masy ciała i zmniejszenie masy mięśniowej.
Borelioza – znaczenie terapeutyczne diety
Kleszcz pospolity (Ixodes ricinus) przenosi patogeny licznych tzw. chorób odkleszczowych, wśród których najczęściej wymienia się boreliozę, babeszjozę i kleszczowe zapalenie mózgu.
Dieta w leczeniu anoreksji
Leczenie anoreksji jest trudne i długotrwałe, wymaga współpracy specjalistów z różnych dziedzin. Ogromne znaczenie ma motywacja osoby chorej i wsparcie ze strony bliskich. Jednym z elementów leczenia jest właściwe dieta, której stosowane powinno towarzyszyć psychoterapii.
Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie
W tabeli znajdziesz produkty, które powinny stanowić podstawę Twojej diety, oraz żywność, której powinieneś unikać.
Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?
Nadmierne stężenie kwasu moczowego w organizmie to główny powód dny moczanowej. Dlatego osobom, które borykają się z tą chorobą – niezależnie od tego, czy są właśnie w trakcie zaostrzenia jej objawów, czy też ich cofnięcia – zaleca się dietę niskopurynową, czyli z ograniczeniem produktów zawierających duże ilości puryn.
Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)
Karotenoidy to substancje, które mają kluczowe znaczenie w opóźnieniu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). Najczęściej nie trzeba łykać ich w tabletkach – wystarczy jeść produkty, które je zawierają w dużych ilościach.
Jak chronić oczy przed zaćmą?
Produkty bogate w antyoksydanty i flawonoidy to przede wszystkim warzywa i owoce, a także tłuszcze roślinne i z ryb zalecane są osobom zagrożonym zaćmą lub tym, które już mają to schorzenie. Zalet takiej diety jest sporo: chroni ona nie tylko oczy, lecz także serce i układ naczyń krwionośnych.
Co jeść, by chronić się przed jaskrą?
W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz kwasy omega-3 i omega-6, czyli przede wszystkim: warzywa, owoce, ryby i tłuszcze roślinne.