Dieta w biegunce przewlekłej
W przypadku biegunki przewlekłej (powyżej 2 płynnych wypróżnień na dobę) należy przede wszystkim ustalić jej przyczynę i postarać się ją wyeliminować. Niezależnie od przyczyny należy ograniczyć ilość produktów bogatych w błonnik pokarmowy (nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze i płatki, razowe makarony, brązowy ryż, otręby, surowe warzywa i owoce).
W przypadku nietolerancji laktozy (cukru mlecznego) należy zrezygnować z mleka i – jeśli to konieczne – także z przetworów mlecznych, zastępując je bezlaktozowymi (dostępne są mleko, jogurty, sery, napoje roślinne). Eliminować należy też potrawy ciężkostrawne, smażone i grillowane, produkty wędzone, konserwowane i zawierające słodziki, ciasta, pączki, faworki, ciasto francuskie, ciasteczka, cukierki, czekoladę, tłuste mięso, wędliny i sery. Bardzo ważne jest zwiększenie ilości napojów podawanych w temperaturze około 25-350C.
Dieta w biegunce ostrej
W ostrej biegunce, której towarzyszą liczne (nawet do kilkudziesięciu na dobę) wodniste wypróżnienia niekiedy z domieszką krwi, silne bóle brzucha, czasem gorączka, zalecenia żywieniowe są bardziej rygorystyczne.
Na początku wstrzymuje się podawanie pokarmów, a najważniejszym celem jest zapobieganie odwodnieniu i utracie elektrolitów (sód, potas). Należy jak najszybciej zastosować specjalny środek nawadniający (dostępne w aptece bez recepty) i zgłosić się na konsultację lekarską. W domowych warunkach do nawadniania mogą służyć także lekko posolona woda przegotowana lub mineralna niegazowana, słabe napary herbaty, buliony warzywne lub rozcieńczone zupy (bez dodatku tłuszczu).
Po nawodnieniu (zwykle po około 4-5 godzinach) można stopniowo podawać potrawy typu kleik ryżowy z dodatkiem marchwi, ryż biały rozgotowany, ziemniaki, krupniki z drobnymi kaszami, pieczone jabłko, namoczone pieczywo. W miarę poprawy można stopniowo dodawać kolejne produkty, np. ugotowane jajko, ugotowane i rozdrobnione chude mięso, gotowaną rybę. Tego rodzaju dietę należy kontynuować do ustąpienia wszystkich objawów ze strony przewodu pokarmowego.
Dowiedz się więcej: Dieta w ostrej biegunce – nawodnienie to priorytet
Produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane w przewlekłej biegunce
PRODUKTY ZALECANE | PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE |
Produkty zbożowe | |
|
|
Mleko i produkty mleczne | |
Jeśli są tolerowane:
|
|
Warzywa, potrawy z warzyw, grzyby | |
|
|
Owoce | |
|
|
Mięso i wędliny | |
|
|
Jaja i potrawy z jaj | |
|
|
Ryby, przetwory rybne i potrawy z ryb | |
|
|
Tłuszcze | |
|
|
Zioła i przyprawy | |
|
|
Napoje | |
|
|
Inne | |
W ograniczonych ilościach:
|
|
Przygotowanie potraw | |
|
|
- Dzieniszewski J.: Biegunka ostra i przewlekła. [w]: Jarosz (red.): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2010, 232-245.
- Gandy J. (ed.): Manual of Dietetic Practice, Willey Blackwell, Oxford, UK, 2014, 470-472.
- Shiller L.R., Sellin J.H.: Diarrhea. [in]: Feldman M., Friedman L.S., Brandt L.J., (eds.): . 10th ed. Philadelphia, Elsevier Saunders, 2016, 16.
0 komentarzy